woensdag 25 november 2009

En.... volgens mij had ik daar nog niks over getypt:
Bedankt voor degenen die naar mijn animatie op het HAFF gegaan zijn! Ik hoorde van mam , Jap en Eef dat het erg tof was om het op groot scherm te zien. Geen prijzen, maar wel gedraaid!
Ik zit nu achter een internetcafe computer dus kan geen foto's uploaden, maar hier nog even een berichtje :)

Maandagavond hebben we de films gepresenteerd van ons werk hier. Er was veel publiek en het werd goed ontvangen, ook door de directeur van de academie. Helaas was het wel echt last-minute werk en wat stress. Toch omdat we omdat we ziek waren teveel moesten doen om het mooi presenteerbaar krijgen. Gister en vandaag nog even wat puntjes op i zetten, zoals de boel op dvd branden en hier achterlaten. Dan gaan we morgen op vakantie! Ik ben nu met Eric druk aan het zoeken naar de beste planning voor een safari. Dus over een weekje foto's van de natuur van Tanzania! Ik heb er zin in, mijn gezondheid is weer terug, de animatie is af en nu is het nog even souvenirs kopen en van de natuur genieten!

zondag 22 november 2009

Ik ben ook nog een jaartje ouder geworden hier in Tanzania! Vergeet ik helemaal te noemen, maar dat komt omdat ik op m'n verjaatdag hartsikke ziek was en het vieren ervan nog even uitstel tot de vakantiedagen hier. Wel op bed de enveloppen opengemaakt met lieve wensen en ook twee pakjes van mam. Eric heeft uit Nederland gevulde speculaas meegenomen, ik kan niet wachten tot mijn maag op orde is en ik dat als verjaardagstaart kan aanbreken! Bedankt iedereen die een berichtje op welke manier dan ook heeft gestuurd!

vrijdag 20 november 2009

Ik heb even niet de kans gehad om bij te typen. Het einde van de productie tijd komt eraan en het lesgeven is verandert in een 2 minuut animatie maken, waar we bijna elke dag de hele dag mee bezig zijn. Vorige week werd ik ziek, eerst dacht ik dat het oververmoeidheid was want Conchita was ziek geweest en ik had voor twee gedraaid, maar toen leek het erg op buikgriep te lijken. Wat niet overging in het weekend en na het lokale ziekenhuis bezocht te hebben bleek ik een infectie te hebben. Wat precies wisten ze niet. Maar ik ben er nu (na 5 dagen in bed/op toilet) wel weer bovenop (op wat kramp in de buik na). Ik heb me echt heel rot gevoeld, vooral omdat we net de druktste week van de productie in gingen en ik niks kon doen. Maar Conchita heeft echt geweldig de slinger aangedraaid in haar eentje en de opnames van de animatie zijn nu dankzij haar in volle gang.

Ik ben in de tussentijd ook jarig geweest, ik ben nu 28! Maar ik moet de dag nog een keer overdoen, want ik was hartstikke ziek... De enveloppen en presentjes uit Nederland die Eric had meegenomen heb ik wel bijna allemaal opengemaakt en dat voelde wel als jarig zoals je dat als kind s'ochtend bent wanneer cadeautjes op bed werden gebracht :)

Goed en erg fijn nieuws is dat twee weken terug Eric naar Tanzania is gekomen! Het is erg bijzonder om hem erbij te hebben, om de ervaring te kunnen delen. Wel jammer natuurlijk dat ik na een paar dagen na zijn aankomst ziek werd, maar hij heeft heel lief doktertje gespeeld en er voor gezorgd dat ik genoeg drinken en aandacht kreeg. Hij vind het ook erg bijzonder om hier te zijn, voelt zijn afrikaanse bloed harder stromen en voelt tegelijkertijd zich net zo buitenlander als ik en de groep, met dezelfde ondervindingen dat alles hier zo ontzettend anders er aan toe gaat en dat dat erg wennen is voor iemand uit een westerse maatschappij. Hij heeft al meer van Bagamoyo gezien dan wij - wij hebben toch minder beweegruimte door het werk en in het weekend zijn we tegenwoordig ook aan het doorwerken om alles af te krijgen.
We denken soms iets te ambitieus bezig te zijn hier, onze planning past niet in het tempo van het leven hier en wij lijken de enige die erom stressen :S
Maar er komt een leuk product, al zijn de laatste loodjes zwaar.

Nu een update van wat bezigheden en ervaringen:
Vanaf week 4 hebben de dames en ik van de groep dansles in traditionele afrikaanse dans. Het is veel beweging (en met de laatste drukke weken zijn we eigenlijk gestopt) en het ritme is gaaf, zo krachtig. We hebben een weekelijkse viewing geregeld op de academie hier. Alleen ging de eerste filmavond niet door gegaan vanwege stroom uitval en geen werkende generator. De tweede poging had 40 man opkomst voor de veiwing Persepolis, 10 bleven er zitten voor de geplande discussie. Maar die was dan wel interessant, de mensen die bleven hadden echt wat aan de input beleefd. Bij de vijfde vieuwing lieten we de Lion King zien, de zaal was bijna vol, het zorgde voor groot enthousiasme. Waar de Lion King zich afspeelt blijkt in Tanzania te zijn en veel van het gebrabbel zoals Hakuna Matata is Swahili. Niet eens alle studenten kenden de film en waren verrast over de werledberoemdheid van 'hun' stukje natuur in de animatie.
Roel uit de groep is gevraagd om de toetsen te spelen in de regea band Jikhoman. Reggea is groot hier enJikoman geniet bekenheid. we hebben allemaal in de groep reggea meer leren waarderden door Jikhoman. 24 okt was het optreden van roel, in Dar es Salaam. Erg gaaf.
Met de animatieles hebben we nu het concept en het verhaal voor het opgekregen thema agricultuur rond. Het storyboard en het artwork is gemaakt.
De dagen zijn iets te lang qua werken en worden steeds warmer. We hebben 1 week met regenbuien gehad die even voor wat afkoeling zorgde, maar de regen is nu al en tijdje wegebleven. Ik begin de dag om 6:50, om 8 uur sta ik les te geven. vervolgens is er zo veel te doen en gaan dingen hier zo traag, dat de dag pas tegen 23:00 eindigt. Ik heb wat slaap tekort :S
Conchita en ik hebben priveles aan twee studenten gegeven, er zijn veel enthousiastelingen die niet zijn ingedeeld in onze workshops, en er zijn ook studeten die beter niet ingdeeld waren geweest. Het is ons onduidelijk hoe de studenten zijn geselecteerd. Conchita en ik zijn blij met David in onze groep, hij is sinds deze zomer docent fine arts op Tasuba maar was daarvoor student hier en heeft ook de vorige twee workshops bij onze voorgangers gevolgd. we gaan voor hem een officieel voorstel indienen bij Tasuba dat hij als docent animatie moet worden aangesteld zodra wij weg zijn. De kennis en oefening stopt namelijk zodra de workshops van de HKU en dat is zo oznde. Ook een volgende groep zou er profijt van hebben, want oefening baart kunst en misschien kan David wel de volgende studenten selecteren, zodat er op kunnen wordt geselecteert.

Hierna hoop ik snel weer wat foto's op te laden! :)